Vidjeh Split u žici – Marin Franičević

Vidjeh Split u žici
u cik ljetne zore kad se žala bude,
vidjeh Split u žici
u smireno jutro kada žute žita,
vidjeh Split u žici
u sunčanoj plimi kad grozdovi rude.
Al znam srce Splita.

Ognjeviti vihor zrenikom se diže,
nova zvijezda svu noć nad Mosorom gori
krijes do krijesa srca plamenom prožiže
i čuje se poklik što se gradom ori…

Proleterske vojske u zbitoj koloni
poljem, morem gorom – silaze niz brinu.
Čuj! Konji već ržu. Idu ešaloni.
Noćas ćemo, druže, opet u dolinu.

________________________________________________________
Akademik Marin Franičević (Vrisnik na Hvaru, 18. svibnja 1911. – Zagreb, 17. srpnja 1990.), pjesnik i književni povjesničar, u svojim je pjesmama pisanim čakavskim dijalektom “osluškivao glas davnine isto onako kako ga je naslućivao u krajolicima djetinjstva prepoznajući pri tome socijalnu nepravdu za koju mu se činilo da je u neskladu s mediteranskim krajolikom njegova zavičaja i s njegovim slobodarstvom.” Od 1941. bio je sudionik NOP-a, glavni urednik Slobodne Dalmacije i pokretač i urednik “Književnika”, a nakon Drugog svjetskog rata urednik “Republike”. Jedan je od potpisnika Novosadskog dogovora o zajedničkom srpskohrvatskom jeziku 1954. godine.
– Na fotografiji: Bože Ajduković, prvi splitski ilegalac kojeg su ubili fašisti.
Preuzeto iz knjige: Ratna kronika Splita 1941 – 1945:
“Pripadnici talijanskog represivnog aparata ubili su 13. rujna 1941. godine skojevca Božu Ajdukovića u Bilanovoj ulici u Splitu. Taj je radnik i ilegalac teško ranjen na krovu kuće dok je pokušavao pobjeći za vrijeme fašističke blokade, te je od posljedica ranjavanja preminuo. Prije toga je sakrio ilegalni materijal KPH.
Bože Ajduković bio je prvi ilegalac kojeg su ubili fašisti. Njegovo je ubojstvo značajno jer je potaknulo žestoke obračune između talijanskih vlasti i ilegalaca Narodnooslobodilačkog pokreta u Splitu. Kao odgovor na njegovo ubojstvo, dvije udarne grupe bacile su bombe na talijanske vojnike i fašiste. Akcije je pripremio Mjesni komitet KPH Split. Jedna udarna grupa bacila je 14. rujna bombu na grupu talijanskih vojnika i fašista pred tadašnjom vojarnom Roma na Gripama. Pet vojnika je ranjeno. Istog dana druga je udarna grupa napala pištoljima i bombama dvojicu karabinjera, koji su teško ranjeni.
Kisić, Gizdić, 1941.,313, Kronologija”