Koji su tenkovi korišćeni na jugoslovenskom ratištu?

Damjan Član DO tima pitano pre 2 godine

Koji su sve tenkovi korišćeni na jugoslovenskom ratištu (uključujući i aprilski rat)? Posebno me zanima koji su od težih nemačkih tenkova harali našim prostorima?

Unapred hvala!

2 Answers
Best Answer
DrugFilip Član DO tima odgovoreno pre 2 godine

Većinom laki nemački zbog nepogodnosti terena, tj. pretežno brdovitog zemljišta. Zanimljivo je da je bilo mnogo više francuskih (Somua, Hotchkiss 35 i 38, Renault FT, Renault 35, B1 char kao najteži od svih), čehoslovačkih (Lt 35 i Lt 38)i ruskih tenkova (T 34) u sastavu nemačkih jedinica nego izvorno nemačkih. Takođe su upotrebljavani i engleski Cruiser tenkovi zarobljeni na severnoafričkom ratištu. Od italijanskih najbitniji su Semovente, CV33, Fiat Ansaldo i drugi Fiatovi laki modeli. Mađarski su Turan II i Toldi38M a moguće i Zrinyi u poznijoj fazi rata na Sremskom frontu.

Od savezničkih su prisutni kanadski Lynx, britanski Stuart M5A1 i M3A3, tzv. Bren carrier, Mk.VI oklopna vozila, od američkih Sherman (samo u Tršćanskoj operaciji), M7 Priest, M8 GMC. Sovjetski: T34, T34/85, SU100, SU152, ISU 152 (popularni Zvijeroboj), BA 67…. Ima ih još puno koje nisam nabrojao a tu ima čak i belgijskih, holandskih vozila.

Nemački: Pz.I sa mnogo varijanti, Pz.II, Pz.III, Pz.IV i jedan ili dva Panthera koji su zalutali sa jednog voza, StuG III…

Damjan Član DO tima replied 1 godina ago

Druže Filipe hvala na detaljnom odgovoru. U slobodno vreme pravim igricu o partizanima pa mi ti podaci dobro dođu.

DrugFilip Član DO tima odgovoreno pre 2 godine

P.S. Damjane nećeš verovati,i meni se duže vreme mota po glavi misao o igrici sa tom tematikom ali ne znam kako da realizujem ideju. Sutra ću ako hoćeš objaviti spisak (Word document) pešadijskog i tenkovskog naoružanja korišćenog kod nas.,pošto sam dosta istraživao i došao do oko 150 vrsta pešadijskog naoružanja. Spisak tenkova koji sam naveo nije potpun jer sam pisao iz glave,a sutra ću objaviti celokupan dokument.

Damjan Član DO tima replied 2 godine ago

Nevidjena koincidencija, tako nešto nam je zaista neophodno da bi priča bila koliko toliko autentična. Čak sam imao ideju da nakon što igrica zaživi unajmimo nekog vojnog stručnjaka za te stvari. Za sad je to sve u domenu mašte ali ko zna… Bilo bi odlično da to objaviš ovde ne portalu, mislim da ima još ljudi koje to zanima.